Yrityksen yksi arvoista kiteytyy lauseeseen ”Kun valmennuksen laadulla on väliä” ja yritys lupaa tarjota ammattitaitoista, laadukasta liikuntaa ja valmennusta juuri sinulle. Laatu sanana tarkoittaa kaikkia niitä palvelun tai tuotteen ominaisuuksia, joilla on merkitystä asiakkaan, eli meidän tapauksessa valmennettavan, tyytyväisyyteen. Laatu sana siis toistuu valmennusta esiteltäessä useassa eri yhteydessä, mutta mitä sana todellisuudessa pitää sisällään?

"Valmennuksessa parasta on, kun menee salille voi aina mennä niin, että on laadukas ohjelma valmiina kirjoitettuna taululle. Ei muuta kuin tekemään ja kehitystä tulee"

Meri Yksilövalmennettava

"Treenien laadukkuus, monipuolisuus ja vaihtelevuus viehättää, plussana vielä se että kunnon lisäksi on taito- ominaisuudet kehittyy."

Eveliina & Päivi Duo- valmennettavat

Mitä käytännössä tarkoittaa laadukas liikunta?

Jos lähdetään miettimään asiaa koko kansan näkökulmasta, voidaan ottaa esimerkkejä ja mallia laadukkaasta liikuntaviikosta UKK- instituutin liikuntasuosituksista. Kaiken pohjalla on riittävä määrä lepoa ja unta. Unen määrä on yksilöllistä, mutta valmennettavien kanssa korostamme, että määrä ei saisi koskaan jäädä alle 7,5 tunnin. Uneen ja sen laatuun kannattaa panostaa ja seuraavat asiat jokaisen olisi hyvä huomioida:

Mitä syöt illalla ennen nukkumaanmenoa?

Mitä teet viimeisen tunnin ennen nukahtamista?

Onko makuuhuone varmasti tarpeeksi viileä ja pimeä yötä varten?

Määrän lisäksi laatu, tässä tapauksessa unenlaadulla, on iso merkitys kokonaisuuteen liikkumisen näkökulmasta!

Kun uni ja sen laatu on riittävällä tasolla, seuraava laadukasta liikkumista edesauttava tekijä on päivässä aktiivisena oleminen. Työn tauottaminen kaikin mahdollisin keinoin on todella tärkeää niin kehon, kuin mielenkin näkökulmasta. Jokainen voi kuvitella tilanteen 8h työpäivän istumisen jälkeen, kuinka fressi olo on lähteä tekemään treeniä, jos alla on pelkkää istumista? Lisäksi tutkimukset osoittavat myös työntehokkuuden ja -laadun paranevan, jos työpäivä sisältää riittävästi taukoja.

Sitten niihin ”varsinaisiin” liikuntasuosituksiin. Pohjan luo peruskestävyysliikunta, mitä tulisi tulla kevyellä teholla viikkoon mahdollisimman paljon. Näihin lasketaan mukaan myös arjessa tapahtuva liikkuminen kuten esimerkiksi pyöräily, siivoaminen, kävely ja muu kevyt liike. Ihmiskeho on luotu liikkumaan ja tekemään asioita ja liikkumisesta saat laadukasta huomioimalla tämän. Suurin osa liikkumisesta ja liikkeestä tapahtuu siis varsin kevyellä teholla. Liikuntasuositukset suosittelevat harjoittamaan lihaskuntoa- ja liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Näiden tarkoituksena on kuormittaa isoimpia lihasryhmiä ja haastaa tasapainoa tavalla, joka ei normaali arkiliikunnassa tapahdu. Jo kaksi tehtyä lihaskuntoharjoitusta viikossa auttaa vähintäänkin ylläpitämään lihaskuntoasi ja voimaa, joissakin tapauksissa ja järkevästi ohjelmoituna kahdella kerralla pystyt myös kehittämään näitä ominaisuuksia.

"Oikein ja järkevästi suunniteltu lihaskuntoharjoittelu toimii myös erinomaisena liikkuvuusharjoitteluna, eikä sen kehittävyyden edellytyksenä enää tänä päivänä pidä olla se, että et pääse seuraavana päivänä jumeiltasi kävelemään portaita ylös tai et saa kättä suoraksi. Parhaimmillaan ja oikein toteutettuna lihaskunto- ja voimaharjoittelu parantaa myös liikelaajuuksia"

Tutustu tarkemmin meidän laadukkaan valmennuksen ammattilaisiin!

Reipasta liikkumista liikuntasuositukset suosittelevat harrastamaan ainakin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Tähän lasketaan kaikki sydämen sykettä nostattava liikkuminen, kuten esimerkiksi reipas kävely, kevyt hölkkä, uinti, jumppa, tanssi tai vaikkapa retkeily. Tämän voit myös halutessasi korvata rasittavammalla liikunnalla, jota tulisi olla ainakin 1 tunti 15 minuuttia viikosta. Näihin lasketaan juoksu, pyöräily, hiihto tai pallopelit.

Kun lähdetään purkamaan näitä UKK- instituutin suosituksia ja määriä esimerkiksi meidän yrityksen verkkovalmennusten viikkoihin niin vaikea on löytää sellaista liikkumisen muotoa tai osa-aluetta, joka siellä jäisi täyttämättä. Laadukas liikkuminen on siis monipuolista, kivutonta, nousujohteisesti suorituskykyä kehittävää ja ennen kaikkea asia, joka antaa sinulle arkipäiviin enemmän energiaa, kuin kuluttaa. Jumi ei ole voimaa, ei kipua – ei hyötyä ei pidä todellakaan paikkaansa, kaikki nämä yleisessä käytössä olevat sanonnat eivät ole laadukkaan liikunnan mittareita.

Laadukasta liikuntaa
Laadukas liikunta sisältää valmentajilta myös kehonhuollon huomioimisen.

"Jumi tai jäykkyys ei ole voimaa, ei kipua - ei hyötyä ei todellakaan pidä paikkaansa. kaikki nämä yleisessä käytössä olevat sanonnat eivät ole laadukkaan liikunnan mittareita millään valtakunnan tasolla!"

Seuraathan meitä myös Instagrammissa!

Harjoittelumuotona toiminnallista- ja Crossfit- harjoittelua usein arvostellaan liiallisesta tehosta, kovasta kuormituksesta, isoista painoista ja loukkaantumisherkkyydestä. Nämä myytit pitää kumota, koska vaikka nämä liikuntamuodot sisältävät kyllä tehollisesti kovaakin menoa ja raskaita painoja, ne eivät ole päätarkoitus tai perusedellytys tämän liikuntamuodon harrastamiselle, vaan nykyään tämä harrastusmuoto on todellakin laadukasta liikuntaa. Nousujohteisuus ja progressiivisuus harjoittelussa turvaa ja takaa sen, että jokainen liikkuu näissäkin liikuntamuodoissa oman tasonsa mukaisesti ja pystyy sitä maltillisesti myös kehittämään. Ammattitaitoiset valmentajat takaavat laadun harjoitusten takana, jotta jokainen, tasoltaan aloittelijasta urheilijaan, tuntee harjoittelun turvalliseksi ja tehokkaaksi. Laadukas harjoittelu näiden harjoitusmuotojenkin sisällä pohjautuu ja perustuu liikuntasuositusten mukaisesti peruskestävyyden ja perusvoiman/lihaskunnon ylläpitämiseen ja progressiiviseen kehittämiseen. Esimerkkinä BEGINING- ja EVOLUTION- verkkovalmennusten viikkopohja pitää sisällään muun muassa voima-, kehonhallinta ja koordinaatio-, liikkuvuus-, kunto- ja intervalliharjoituksia. Yhden treeniviikon aikana saat siis monipuolisesti täytettyä laadukkaan liikuntaviikon suositukset. Unohdetaanko siis myytti Crossfitin tai toiminnallisen harjoittelun vaaroista ja haitoista ja mietitään, olisiko siinä laadukkaasti toteutettuna kaikki mittarit täyttävä liikuntamuoto juuri sinulle?

"Unohdetaanko siis myytti Crossfitin tai toiminnallisen harjoittelun vaaroista ja haitoista ja mietitään, olisiko siinä laadukkaasti toteutettuna kaikki mittarit täyttävä liikuntamuoto juuri sinulle?"

Tutustu meidän laadukkaan liikunnan valmennuksiin!

Kyllä, helppoa ja laadukasta.

The next coaching

Herättikö blogi ajatuksia? Voit olla yhteydessä suoraa blogin kirjoittaneeseen samuli@thenextcoaching.fi / +358456747628

Tai ottamalla rohkeasti yhteyttä sivuilta löytyvällä lomakkeella.