Viime viikot maailman tilanne on ollut niin sanoinkuvailemattoman sekaisin, että verkkovalmennus- blogiteksti on viipynyt isompia asioita jäsennellessä. Sekavuus muualla maailmassa jatkuu valitettavasti yhä, mutta yritän siitä huolimatta tuoda tekstiin jotain ajatusta huomattavasti pienemmästä, mutta kuitenkin läheltä koskettavasta unelmasta tai ongelmasta, sinä lukijana saat tehdä lopullisen päätöksen, kummasta puhutaan. 

Liikunta-alan verkkovalmennuksia Suomessa tipahtelee tällä hetkellä samaan tahtiin kuin lunta tammikuussa ja sen tipahtelevan lumen laatu on varmasti kaikkea märän räntälumen ja täydellisen pehmeän valkoisen hiutaleen väliltä. Kuluttajana on varmasti vaikean valinnan edessä, kun alkaa etsimään itselleen sopivaa verkkovalmennusta. 

Google antaa hakusanalla verkkovalmennus reilut 76 000 vastausta. Verkkovalmennus kuntosali- hakusana tuottaa reilut 10 000 vastausta ja verkkovalmennus kuntoilu-hakusanalla löytyy 19 000 osumaa.

On siis selvää, että tuollaiseen joukkoon mahtuu aivan loistavia kokonaisuuksia, mutta myös niitä, joiden sisältö sellaisenaan ei sovi kuntosali- tai kuntoiluverkkovalmennusta hakeville.

Tätä alaa seuranneet ovat kenties huomanneet, että viime viikot ovat nostaneet sosiaalisessa mediassa erilaisia pieniä myrskyjä ja en nyt haluaisi kuulostaa Puolangan pessimismipäivien puheenjohtajalta, mutta uskon että nämä ovat vasta jäävuoren huippu. Tämän blogitekstin tarkoituksena ei ole nostaa esille nimeltä näitä verkkovalmennuksia tarjonneita valmentajia tai isompia yrityksiä niiden takana, jokaisellahan meistä on oikeus kuitenkin myydä omaa tuotettamme sellaisena kuin se on, lopulta vastuu on kuitenkin kuluttajalla itsellään. Vai onko? 

Väärin markkinoitu verkkovalmennus?

Kuka kantaa lopullisen vastuun siinä kohtaa, jos markkinoidaan esimerkiksi kisadieetti valmennusta ja unohdetaan mainita, että se ei muuten ihan kaikille tässä Suomen maassa sovellukaan? Jokainen jolla on vähänkään asiantuntemusta alalta ymmärtää, että tuollainen dieetti sisältää  paljon enemmän riskejä, kuin mahdollisuuksia. Voidaanko kuitenkaan olettaa että kaikki kansalaiset sen tietävät?  

"Jos kisadieetin ostaminen ja noudattaminen johtaa ei-toivottuihin tuloksiin esimerkiksi sairauden provosoitumisessa tai vaikkapa mielialan muuttumisessa huonompaan, onko tämä palvelun tarjoajan vai kuluttajan vastuulla?"

Tähän kysymykseen joudutaan myöhdemmin kenties kysymään vastausta sitten kuluttaja- asiamieheltä tai joltakin huomattavasti fiksummalta kuin ihan vain fysiikkavalmentajalta ja yrittäjältä. Tarjontaa vertaillessa näitä joutuu väkisinkin miettimään ja pohtimaan läpinäkyvyyttä ja laatua myös oman yrityksen kohdalla. Meilläkin verkkovalmennus on iso osa yrityksen kokonaisuutta ja haluamme sitä osuutta myös yrityksen kokonaismyynnistä kasvattaa jatkuvasti. Millä keinoilla markkinointia tehdään niin, että se tuo asiakkaita, mutta pysyy faktoissa eikä tarjoa ihmisille asioita, jotka ovat utopiaa tai pahimmillaan jopa haitaksi ihmisen perusterveydelle? 

Verkkovalmennus & ulkonäkökeskeinen markkinointi

Ihminen ihannoi nykyään paljon ulkoisia tekijöitä. Erilaiset bikini-, pakara- ja dieetti- sanat valmennuksen nimessä vetävät puoleensa, mutta miksi? Koska ne helposti liitetään ulkoisiin tekijöihin: pakaran pyöreyteen, pyykkilaudan näkymiseen ja esimerkiksi alhaiseen rasvaprosenttiin. Monen kohdalla ostopäätös on valmis kun näihin markkinointisanoihin liitetään vielä ”oikean näköiset” ihmiset poseeraamaan oikeassa asennossa, oikeasta kuvakulmista otetuissa kuvissa. 

Älkääkä käsittäkö väärin, näitä markkinointisanoja käyttävissä verkkovalmennuksissa on mukana myös varmasti hyviäkin kokonaisuuksia, jotka tukevat ihmisen terveyttä ja suorituskykyä pitkälle tulevaisuuteen. Mutta niin kauan, kun kuluttajat tekevät ostopäätöksensä ensisijaisesti ulkoisten tekijöiden saattelemana, olemme mielestäni ajautumassa vähän harhaan siitä, mitä ja minkälaista viestiä meidän liikunta-alan ammattilaisten ja valmentajien tulisi olla viemässä markkinoinnissamme.

"Pahimmillaan, jos lähdetään olemattomilla pohjilla toteuttamaan jotain liian haastavaa verkkovalmennusta vain ulkoisten asioiden unelmoimisen vuoksi, voi käydä niin että olematon pohja osoittautuu terveyden ja hyvinvoinnin kannalta vielä olemattomammaksi."

Asiakkaan harjoittelutausta ei ole välttämättä riittävä ottamaan vastaan kyseistä kuormaa, palautuminen on liian heikkoa tai ravinto vedetty liian niukaksi ja kaikki vain tämän ulkoisen unelman saavuttamiseksi, eli ymmärtämättään asiakas altistaa itseään aivan turhaa esimerkiksi erilaisille alipalautumisesta seuraaville tekijöille. 

Seuraathan meitä myös Instagrammissa!

Miksi verkkovalmennusta silti markkinoidaan ulkoiset tekijät edellä?

Jokainen meistä osaa varmaan miettiä vastauksen siihen, miksi osa yrityksistä ja valmentajista silti toimii markkinoinnissaa ulkoiset tekijät edellä. Raha, yrityksen tilille tuleva palkkio ja  yrittäjän elinkeino on tietysti se suurin syy, mitä jokainen omalla markkinoinnillaan hakee. Osakeyhtiön toisena perustajana ja omistajana myönnän itsekin, tottakai sillä on merkitystä kuinka paljon meidän yritys missäkin kuussa tekee voittoa. Ei pelkästään oman perheen hyvinvoinnin, mutta myös yrityksen jatkuvuuden ja tuottavuuden kannalta raha on yksi markkinointia määrittävimmistä yksittäisistä tekijöistä. 

Voiko toisella tapaa markkinoitu verkkovalmennus menestyä?

Me olemme yrityksenä yhdessä maailman parhaan yhtiökumppanin kanssa valinneet, että käytämme yrityksen verkkovalmennusten markkinoinnissa mahdollisimman vähän mitään ihmisen ulkoisiin tekijöihin vetoavaa. Onko se bisneksen kannalta sitten paras ratkaisu? Tuskin, mutta se on meille liikunta- alan ammattilaisina ja valmentajina sellainen päätös ja suunta, mihin haluamme olla edes pienesti vaikuttamassa. Yritämme kaikessa markkinoinnissa tuoda ulkoisten seikkojen sijaan esille aerobista kuntoa (hengitys ja verenkierto- elimistön kunto), voimakkaampaa ja suorituskykyisempää kehoa (tuki- ja liikuntaelimistön kunto). Nämä eivät varmsti ole lähellekään niin mediaseksikkäitä asioita kuin treenatun näköinen kroppa, mutta sitten isossa kuvassa huomattavasti merkityksellisempiä asioita ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta ja asioita joiden takana voimme rehellisesti ja ylpeinä seisoa. 

Lupaamme vastata unelmaasi, jos unelmoit toiminnallisesti, moneen arjen asiaan kykenevästä, voimakkaammasta ja suorituskykyisemmästä kehosta. Jos taas haluat verkkovalmennukselta täydellisen näköisen pakaran tai olkapään, nostamme kädet pystyyn, koska meidän yrityksen verkkovalmennuksissa onnistumista ei mitata ulkoisilla tekijöillä. Jos haluat pakarat, jotka kyykkäävät reilusti yli oman kehonpainon verran painoa, voimme varmasti pitkällä aikajänteellä olla avuksi kohti unelmaa. Jos taas haluat pakarat, jotka näyttää pyöreältä ja hyvältä, välittämättä kehon muusta toiminnallisuudesta, on varmasti nopeampia ja paljon parempiakin verkossa tapahtuvia valmennuksia. 

Mutta kenellä onkaan se lopullinen vastuu mahdollisesta painajaisesta? 

En vieläkään varmasti lakipykälien mukaan tiedä, mutta sen tiedän, että The Next Coaching -nimisen yrityksen tarkoitusperä on kehittää ihmisen terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se myykö se ja tekeekö se meistä Suomen parhaiten tuottavan verkkovalmennuksia tarjoavan yrityksen jää nähtäväksi, luultavasti näin ei valitettavasti koskaan tapahdu.

"Mutta se auttaa meitä toimimaan omien arvojemme mukaisesti ja olemaan rehellisiä asiakkaillemme. Ja sen takana on tukeva seisoa."

Herättikö blogi ajatuksia? Voit olla yhteydessä suoraa Samuliin samuli@thenextcoaching.fi / +358456747628